Kombinace sladkého a ostrého je úžasná.
Hana Veselá, Žirovnice
Ingredience
- 4 lžičky sůl
- 4 lžičky mleté chilli
- 8 ks kuřecí paličky
- 1,5 kg menší brambory
- 150 g čokoláda na vaření
- olej podle potřeby
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Nejprve si v mističce připravíme směs soli a mletého chilli, společně důkladně promícháme. Brambory ponecháme ve slupce a řádně je kartáčkem očistíme pod tekoucí vodou. Pak je rozkrájíme na měsíčky nebo hranolky a nasypeme na plech.
-
Zakapeme olejem, bohatě posypeme směsí soli a mletého chilli a pak vše dobře promícháme. Opět posypeme připravenou směsí a pak pečeme asi 30 minut v troubě při 200 °C. Během pečení s brambory občas zatřeseme nebo je zamícháme, aby se nepřilepily a byly rovnoměrně propečené ze všech stran pěkně dozlatova.
-
Do menšího pekáčku nalijeme asi 5 lžic oleje. Každou paličku před vložením do pekáčku obalíme připravenou směsí soli s chilli a prsty ji ještě jemně rozetřeme, aby se do masa lépe vpravila. Paličky pečeme v pekáčku zhruba 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Během pečení paličky otáčíme a poléváme výpekem, aby se na nich utvořila zlatá kůrčička.
-
Přichystáme si vodní lázeň. Do nádoby, kterou vložíme do vařící vody, nalijeme jednu lžíci oleje a rozlámeme do ní čokoládu na vaření. Přisypeme asi tři špetky mletého chilli. Mícháme až do rozpuštění čokolády. Přeliv ponecháme v teplé lázni až do servírování, aby netuhl. Na každý talíř pak nasypeme porci opečených brambor a přidáme dvě paličky. Brambory polijeme výpekem z masa a maso čokoládovým přelivem.