Slané pivní trubičky
Fotogalerie:

Slané pivní trubičky

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Vypadají trochu jako slané kremrole a na všech oslavách se po nich vždycky jen zapráší.

Martina Kadlčíková, Vrbno pod Pradědem 

Ingredience

  • Těsto:
  • 150 g hladké celozrnné mouky
  • 65 g ztuženého pokrmového tuku
  • 65 ml–70 ml piva
  • na vál hladká mouka
  • na potření plechových trubiček tuk
  • 1 bílek
  • Dohotovení:
  • 160 g žervé s kapií
  • podle potřeby sůl
  • 1 lžíce smetany ke šlehání
  • 4 sladkokyselé okurky
  • 200 g nakrájeného pikantního salámu
  • 4 plátky uzeného sýra

Doba přípravy

Počet porcí

16

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. Do proseté mouky nastrouháme tuk a pivem zaděláme hladké těsto. To vložíme na vyhřátý talíř, přiklopíme nahřátým kastrolem a necháme asi 30 minut odpočinout. 

  2. Pomocí mouky těsto rozválíme na plát silný 2–3 mm a nakrájíme z něj 5 cm široké pruhy. Trubičky potřeme tukem. Bílek mírně našleháme. 

  3. Trubičku vždy položíme na pruh těsta, obtočíme, necháme mírný přesah, který potřeme bílkem, a těsto k sobě přimáčkneme. Trubičky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 12–14 minut v troubě vyhřáté na 180°C. 

  4. Po vyndání z trouby necháme krátce vychladnout. Pak sejmeme upečené korpusy z plechových trubiček a opět je necháme vychladnout. Žervé prošleháme se smetanou a solí. 

  5. Směs rozdělíme na salámová kolečka, přidáme na dílky rozkrájené okurky a na proužky nakrájený sýr. Salám stočíme a vložíme do trubiček.

Tip redakce

Trubičky můžeš naplnit také salámovou pěnou nebo paštikou. Ze zbylého pivního těsta připrav třeba čtverečky, které potři vejcem, posyp kořením nebo nastrouhaným sýrem a upeč dokřupava. 

Tisknout