Je dobré i z kuřecích stehen.
Radka Vobecká, Roudnice nad Labem
Ingredience
- 600 g krůtí horní stehno
- 100 ml olej
- 2 lžičky cukr krystal
- 1/2 lžičky sůl
- 1/2 lžičky kmín
- 4 stroužky česnek
- 1 lžíce mletá paprika
- 1 lžíce koření gurmán (Avokádo)
- 300 ml červené víno
- 60 g tuk
- podle potřeby hladká mouka
- 100 ml mléko
- 250 ml smetana 30%
- 1 kostka karpatský bujon (Maggi)
- podle chuti sůl a pepř
- 100 g strouhaný křen
- 2 lžičky křenová pasta
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Krůtí stehna bez kůže nakrájíme na středně velké kousky. Z oleje, cukru, soli, mletého kmínu, drceného česneku, mleté červené papriky, směsi koření a červeného vína připravíme marinádu, do které vložíme maso. Necháme odležet v lednici nejlépe přes noc do druhého dne.
-
Maso s marinádou přesuneme do pekáče a pečeme přikryté poklicí nebo alobalem při teplotě 180 °C po dobu přibližně 90 minut. Na posledních 15 minut odklopíme.
-
V hrnci zatím rozehřejeme tuk, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem, smetanou, přidáme také bujon, dochutíme solí i pepřem a provaříme. Nakonec vmícháme strouhaný křen s pastou. Maso podáváme s brambory a omáčkou.