Tyhle maličké dýně mě nadchly. U nás v zelenině je mají po celý rok, a tak pořád vymýšlím, jak je netradičně připravit.
Jana Kolouchová, Plzeň
Ingredience
- 1 dýně hokaido
- trocha soli
- olej podle potřeby
- 1 cibule
- 500 g mleté krůtí maso
- trocha pepře
- špetka chilli
- 2 stroužky česnek
- 1 brambora
- petrželová nať
- 100 g sýr feta
- 1 vejce
- 10 g dýňová semínka
- 10 g vlašské ořechy
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Dýni důkladně omyjeme, ostrým nožem odřízneme vršek a vydlabeme semínka a vlákna, aby zbyla jen dužina. Zevnitř trochu osolíme a pokapeme olejem.
-
V kastrolu zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme mleté krůtí maso, osolíme, ochutíme pepřem, prolisovaným česnekem a trochou chilli a 10 minut restujeme. Promícháváme, aby se netvořily hrudky. Směs necháme chvilku vystydnout.
-
Bramboru nastrouháme na jemném struhadle, petržel nasekáme, feta sýr nakrájíme na kostičky a přimícháme k masu. Nakonec vmícháme vejce, semínka a ořechy.
-
Směsí naplníme dýni, přiklopíme odříznutým vrškem a pečeme v troubě při 190 °C přibližně hodinu.
-
Pečenou plněnou dýni podáváme tak, že ji nakrájíme na jednotlivé porce společně s náplní. Podáváme s vařenými brambory nebo s pečivem.