Telecí pečené s mrkvičkou
Fotogalerie:

Telecí pečené s mrkvičkou

Blanka Weissová

Olomouc

Jedinečná lahůdka.

Blanka Weissová, Olomouc

Ingredience

  • 4 plátky telecí kýta
  • trocha soli a pepře
  • 100 g plátky anglické slaniny
  • 1 svazek jarní cibulka
  • 3 lžíce olivový olej
  • 1 svazek mladá mrkev
  • na podlévání horká voda
  • 1 lžička jablečný ocet
  • 1 lžíce hnědý cukr
  • 1 hrst zelené bylinky na ozdobu

Doba přípravy

Počet porcí

4-5

Orientační cena

250 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Plátky masa omyjeme, osušíme, z obou stran osolíme a opepříme. Poklademe plátky slaniny a doprostřed položíme kousky jarní cibulky. Jednotlivé plátky svineme jako roládu a svážeme režnou nití.

  2. Roládky zprudka osmahneme na olivovém oleji ze všech stran, přeneseme do pekáčku, podlijeme vodou a pečeme za občasného podlévání při 180 °C asi 50 minut. Zatím očistíme mrkev, nakrájíme ji na větší kousky a spolu se zbylou cibulkou přidáme k masu. Pečeme ještě dalších 50 minut při snížené teplotě na 160 °C, dokud není maso úplně měkké.

  3. Před dopečením ochutíme vypečenou šťávu octem a mrkev posypeme hnědým cukrem. Necháme v troubě zkaramelizovat. Z masa odstraníme nitě a nakrájíme ho na plátky. Podáváme s opečenými brambůrky.

Tip redakce

K mrkvičce můžeš přidat na klínky nakrájené šalotky.

Pošli recept! - Speciál - Dobroty z masa (18.2.2013)

Tisknout