Hovězí pečeně s rajskou
Fotogalerie:

Hovězí pečeně s rajskou

Diana Vlasáková

Příbram

Připravuji ji obvykle na neděli a všichni se na tuto pochoutku vždy moc těší.

Diana Vlasáková, Příbram

Ingredience

  • 600-800 g zadní hovězí
  • 100 g mrkev
  • 100 g celer
  • 100 g petržel
  • 1 malá cibule
  • 5 lžic olej
  • 1 bobkový list
  • 1 celá skořice
  • 2 lžíce cukr
  • 200 g rajský protlak
  • sůl podle potřeby
  • 2 lžíce hladká mouka
  • Knedlíky:
  • 1/2 kostky droždí
  • 500 g hrubá mouka
  • 1 lžička sůl
  • 200 ml voda
  • 1 vejce
  • 1 rohlík

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

175 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Hovězí maso omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Zeleninu nakrájíme na malé kostky a orestujeme na oleji. Po 5 minutách přidáme bobkový list, celou skořici a cukr. Restujeme 3 minuty, přidáme rajčatový protlak a restujeme další dvě minuty. Přidáme hovězí maso, které opečeme ze všech stran, a zalijeme vodou, osolíme a vaříme 1,5–2 hodiny doměkka. Měkké maso vyjmeme. Ze zbylého tuku a hladké mouky připravíme jíšku a přidáme do hrnce. Provaříme 5 minut a omáčku přepasírujeme přes cedník.

  2. Na houskové knedlíky rozmělníme droždí v trošce vody. Do mísy vsypeme hrubou mouku a promísíme se lžičkou soli. Přilijeme droždí, zbylou vodu, přidáme vejce a vypracujeme těsto. Přidáme na kostky nakrájený rohlík, starý asi 1–2 dny. Vpracujeme do těsta a necháme vykynout.

  3. Z těsta tvarujeme knedlíky, které necháme znovu nakynout a pak je vaříme ve vroucí vodě po dobu 20 minut. V polovině času knedlíky otočíme. Po vyjmutí knedlíky na několika místech propícháme vidličkou, aby se nesrazily.

Pošli recept! - Speciál - Česká kuchyně (20.8.2012)


Zpět na článek: Hovězí pečeně s rajskou
Zpět na článek: Hovězí pečeně s rajskou
Tisknout