Panenka v listovém kabátku
Fotogalerie:

Panenka v listovém kabátku

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha
Je to poněkud pracná, ale velmi chutná delikatesa.
Božena Filová, Zvole

Ingredience

  • Panenka:
  • 750 g panenka
  • uzené moravské
  • 1 lžíce hořčice dijonská
  • 1 těsto listové
  • 1 vejce na potření
  • mouka hladká na vyválení těsta
  • Omáčka:
  • špetka pepř
  • 1 kostka vývar zeleninový
  • 2 lžíce petrželka nadrobno posekaná
  • 2 lžíce máslo
  • 1 lžíce mouka hladká
  • 500 ml voda
  • 1 cibule
  • 230 ml smetana
  • špetka sůl

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

180 Kč

Postup přípravy

  1. Maso podélně nařízneme a naklepeme, aby vznikl plát.Osolíme a opepříme jej, rozetřeme hořčici, poklademe kolečky moravského uzeného a zavineme do rolády.
  2. Listové těsto vyválíme na obdélník, odkrojíme malý kousek, ze kterého můžeme vykrájet malé vánoční motivy na vršek rolády pro ozdobu. Svinuté maso přeneseme na těsto, zabalíme do něj, přendáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Nahoru dáme vykrojené ornamenty, opět potřeme vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Panenku pečeme zhruba 40 minut.
  3. Zatím uděláme omáčku. Nadrobno pokrájenou cibuli osmahneme na másle, zaprášíme moukou, zalijeme vodou, přidáme kostku vývaru, sůl, pepř a povaříme asi 20 minut.
  4. Vše rozmixujeme, přilijeme smetanu, přidáme petrželku a necháme přejít varem. Slavnostní roládu podáváme s vařeným bramborem a nakládanou zeleninou.

    TIP: Roláda je výborná s bramborovou kaší a salátem z čerstvé zeleniny. Omáčka bude pikantnější, když použijeme čerstvě namletý barevný pepř.

Pošli recept! - Speciál - Vánoční jídla (24.11.2010)


Zpět na článek: Panenka v listovém kabátku
Tisknout