Zavařování mě baví. V zimě si můžeme pochutnávat a vzpomínat na krásné letní dny plné slunce.
Dagmar Bártová, Mělník
Ingredience
- 1 kg hrušek
- 500 g třtinového cukru
- asi 2 cm zázvoru
- 2 svitky skořice
- 1 citron
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
1. Hrušky oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, zbavíme jádřince, vložíme do mísy a zasypeme cukrem. Takto připravené je dáme přes noc do chladu.
-
2. Zázvor oloupeme a najemno nastrouháme, z citronu vymačkáme šťávu.
-
3. Druhý den hrušky s cukrem rozmixujeme, dáme do hrnce se širším dnem a přidáme skořici, zázvor a šťávu z citronu. Vše zamícháme a necháme zvolna vařit do zhoustnutí, trvá to přibližně půl hodiny.
-
4. Potom kápneme trochu džemu na talířek a dáme na pár minut do lednice. Zjistíme tak, jaká bude jeho konzistence po zchladnutí. Pokud je potřeba, ještě chvíli povaříme.
-
5. Vyjmeme skořici a džem naplníme do čistých sklenic. Sklenice zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Takto je necháme do vychladnutí a potom uchováme v lednici, vydrží až 4 týdny.