Nivové pečivo
Fotogalerie:

Nivové pečivo

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Jarmila Rýdlová, Studénka

Ingredience

  • 250 ml vlažného mléka
  • 30 g droždí
  • 1 plná lžíce cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 100 g rozpuštěné hery
  • sůl
  • 110 g nivy

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

50 Kč

Postup přípravy

  1. Z části vlažného mléka, droždí a cukru připravíme kvásek. Do mísy nasypeme 400 g mouky, do ní uděláme důlek, do kterého vlijeme vykynuté droždí. Přidáme vejce, rozpuštěnou heru, zbytek mléka a sůl. Dbáme na to, aby hera a mléko nebyly příliš horké, protože vysoká teplota by uškodila kvasnicím a těsto by nenakynulo. Suroviny trochu promícháme a přidáme nastrouhanou nivu, případně těsto ještě podle chuti dosolíme.

  2. Rukama propracujeme těsto. Podle potřeby postupně přidáme zbytek mouky. Pokud se těsto lepí, přikápneme trochu oleje (např. olivového). Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme v teple vykynout.

  3. Těsto rozdělíme na čtyři díly. Každý vyválíme do tvaru obdélníku či čtverce a nožem nebo ozdobným rádýlkem rozřežeme na podélné pruhy o šířce asi 1 cm. Vzniklé pruhy nakrájíme příčně (vzdálenost mezi těmito řezy určuje výslednou délku pečiva). Pak je přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a necháme chvíli nakynout.

  4. Pečeme v troubě při 160 °C 30–45 minut. Délka pečení záleží na tom, zdali máme raději světlejší, nebo tmavší odstín. Tmavší proužky jsou vysušenější a křupavější. Chutnají výborně čerstvé, ale vydrží i déle než týden.

Pošli recept! 5/2017 (20.4.2017)


Zpět na článek: Nivové pečivo
Tisknout