Celozrnný mazanec
Fotogalerie:

Celozrnný mazanec

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Helena Koukalová, Cheb

Ingredience

  • 1 vejce
  • 80 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 120 g změklého másla
  • 180 ml vlažného mléka
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g celozrnné mouky + mouka na vál
  • 100 g rozinek
  • 50 g oloupaných mandlí nebo mandlových lupínků
  • 1 vejce na potření

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

40 Kč

Postup přípravy

  1. Vejce rozšleháme s krupicovým a vanilkovým cukrem a změklým máslem. Přidáme vlažné mléko a obě mouky promíchané se sušeným droždím. Uděláme těsto, které se nelepí na stěny mísy, podle potřeby do něj zapracujeme ještě 50–100 g mouky, aby bylo spíše tužší.

  2. Těsto v míse poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě přibližně hodinu kynout. Pak do těsta zapracujeme rozinky a část mandlí. Z těsta uděláme jeden velký nebo dva malé bochánky, položíme je na plech s pečicím papírem a necháme ještě nakynout.

  3. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbytkem mandlí nebo mandlovými lupínky, vložíme do vyhřáté trouby na 5 minut na vyšší stupeň, pak teplotu snížíme a zvolna dopečeme.

Pošli recept! 4/2017 (9.3.2017)


Zpět na článek: Celozrnný mazanec
Tisknout