Zelený chřest je lepší, protože díky barvě na koláči lépe vynikne.
Karolína Kunová, Praha
Ingredience
- Těsto:
- 1 vejce
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- špetka soli
- 2 lžíce mléka
- Náplň:
- 200 g nastrouhaného eidamu
- 2 vejce
- 1 lžíce majonézy
- trocha soli a pepře
- 1 stroužek česneku
- 10 chřestových stonků
- 6 cherry rajčátek
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Hladkou mouku na vále smícháme s vejcem, solí a máslem. K usnadnění přípravy těsta použijeme mléko. Vypracujeme hladké těsto, které necháme chvíli odpočinout.
-
Připravíme si vymazanou formu na pečení, těsto na pomoučené ploše rozválíme na 0,5 cm silný plát, který vyložíme do formy a dno propícháme vidličkou. Těsto i s formou dáme asi na
40 minut do mrazáku. -
Poté z pečicího papíru vystřihneme kolo o pár centimetrů větší, než je koláč, a těsto jím přikryjeme. Na papír nasypeme suchý hrách a formu s koláčem dáme do předehřáté trouby. Pečeme přibližně 20 minut, dokud koláč nezačne po stranách zlátnout. Pak koláč vyndáme a odstraníme papír s hrachem.
-
Nastrouhaný sýr smícháme s vejci, majonézou, solí, pepřem a utřeným česnekem.
-
Tuto směs nalijeme na předpečený korpus. Na závěr koláč dozdobíme cherry rajčátky a chřestem (bude lepší, pokud ho předem spaříme). Pečeme zhruba 15–20 minut.