Domácí paštika  v listovém košíčku
Fotogalerie:

Domácí paštika v listovém košíčku

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Listové těsto je křehké a krásně nadýchané.

Petr Procházka, Strakonice

Ingredience

  • 2 balení listového těsta
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g kuřecích jater
  • 2 lžíce oleje
  • větvička tymiánu
  • 125 g másla
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • podle potřeby sůl a pepř
  • na ozdobení mandle

Doba přípravy

Počet porcí

30

Orientační cena

140 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Listové těsto vyválíme na plát, který rádýlkem rozdělíme na čtverce o hraně 8–10 cm. Těmi vyložíme formy na muffiny tak, aby vznikly košíčky. Jejich dno propíchneme několikrát špejlí a pečeme asi 20 minut při 180 °C. 

  2. krok2

    Mezitím si připravíme paštiku. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme, játra očistíme a nakrájíme na menší kousky. V pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm zpěnit cibuli. Pak přidáme játra a česnek a necháme dusit, dokud se neodpaří veškerá tekutina. 

  3. krok3

    Obsah pánve přendáme do mixéru, přidáme tymián stažený z větvičky, nakrájené máslo a smetanu. Vše společně rozmixujeme dohladka, podle chuti osolíme a opepříme. Paštiku dáme alespoň na půl hodiny vychladnout.

  4. Pomocí zdobicího sáčku naplníme košíčky paštikou. Nakonec každý košíček ozdobíme kouskem čerstvého tymiánu a pár plátky mandlí.

Tip redakce

Nemáš-li po ruce mandle, klidně je nahraď ořechy – mohou být vlašské, ale i třeba para nebo jiný druh podle chuti. Jen je předtím trochu pokrájej. Listové těsto rád plním i sladkými, třeba ovocnými nebo krémovými nádivkami. Těsto vždy potřu rozšlehaným vejcem, aby drželo tvar a lépe lístkovalo.


Zpět na článek: Domácí paštika v listovém košíčku
Zpět na článek: Domácí paštika v listovém košíčku
Zpět na článek: Domácí paštika v listovém košíčku
Zpět na článek: Domácí paštika v listovém košíčku
Tisknout