Domácí paštika
Fotogalerie:

Domácí paštika

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Hodí se například jako sváteční předkrm.

Kryštof Slánský, Brno

Ingredience

  • 50 g vyloupaných jader vlašských ořechů
  • 15 sušených švestek
  • hrst rozinek
  • 50 ml slivovice
  • 500 g drůbežího masa
  • 250 g libového bůčku bez kostí
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička černého drceného pepře
  • 1/2 lžičky sušeného rozemnutého tymiánu
  • špetka chilli koření
  • 100 ml dezertního vína
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • na vyložení formy tenké plátky šunky nebo slaniny

Doba přípravy

Počet porcí

6-8

Orientační cena

150 Kč

Postup přípravy

  1. Ořechy nasucho lehce opečeme a umeleme. Švestky a rozinky propláchneme, dáme do misky, zalijeme slivovicí a necháme nasáknout. Drůbeží maso s bůčkem nakrájíme na kousky a dvakrát semeleme na masovém mlýnku. Osolíme, opepříme, přidáme tymián i chilli, zalijeme dezertním vínem a necháme hodinu v chladu rozležet. Pak do masa zamícháme polohrubou mouku, ořechy a opět vymícháme. Nakonec přidáme i překrájené švestky a rozinky. 

  2. Formu na hřbet vyložíme pečicím papírem tak, aby na okrajích přesahoval. Papír vyložíme tenkými plátky šunky, naplníme směsí, přesahující papír přehneme na maso. Povrch zakryjeme alobalem, okraje dobře přitiskneme k formě, postavíme do pekáče s vodou (měla by dosahovat asi do poloviny formy), vložíme do předehřáté trouby a zvolna pečeme 1,5 hodiny. 

  3. Vyndáme, necháme vychladnout a pak vyklopíme. Krájíme na dílky, zdobíme brusinkami nebo rybízem, hruškovým či jiným kompotem.

Pošli recept! - Speciál - Vánoční dobroty (20.11.2015)

Tisknout