Dobře připravená křidýlka jsou častokrát mnohem lepší než sušší maso z kuřecích prsou.
Otto Plášek, Brno
Ingredience
- 1 kg kuřecích křídel
- podle chuti a potřeby slunečnicový olej
- 1 lžička čerstvě mletého pepře (směs bílého, černého, zeleného a růžového)
- 1/2 lžičky sušené skořice
- 1 lžička čerstvě mleté mořské soli
- 1/2 lžičky mleté uzené papriky
- kousek másla obalený v mouce
- 4 porce rýže jako příloha
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
1. Kuřecí křídla zbavíme kostnatých koncových špiček (nevyhazujeme, použijeme je později při pečení k chuťovému zesílení výpeku). Křídla dále rozkrojíme v kloubu ještě na půl.
-
2. V míse se 100 ml oleje rozmícháme lžičku čerstvě mletého nebo roztlučeného pepře všech druhů, lžičku sušené hořčice, 1/2 lžičky mleté mořské soli a 1/2 lžičky uzené mleté červené papriky. Naporcovaná kuřecí křídla vložíme do mísy a ručně promícháme dokonale s marinádou. Uložíme do chladna a necháme marinovat nejlépe do druhého dne.
-
3. Na pečení použijeme větší pekáč s poklopem a ideálně s mřížkou bránící přichytávání ke dnu pekáče. Na dno vložíme odřezané kostnaté špičky kuřecích křídel, podlijeme vodou a vložíme mřížku. Na mřížku vyskládáme křídla. Pečeme zakrytá doměkka a skoro dozlatova. Na posledních 15 minut pečeme odkrytá, aby se udělala křupavá kůrčička.
-
4. Výpek scedíme a lehce zahustíme kouskem másla s moukou a necháme šťávu 10 minut prohřát. Podáváme s rýží.