Opravdu nám moc chutná, vaříme ji i během celého roku, nejen o Vánocích.
Josef Bartušek, Luka nad Jihlavou
Ingredience
- 1 ks Hlava z kapra, ploutve
- 2 ks mrkev
- 1/2 ks celer
- 1 ks petržel
- dle potřeby máslo
- 5 lžic mouka hladká
- dle potřeby sůl
- 1 hrst petrželka
Doba přípravy
Počet porcí
6
Orientační cena
50 Kč
Postup přípravy
-
Do studené vody (aby se nezakalila) dáme kapří hlavu, jemně osolíme a vaříme asi 1 hodinu.
-
Zatím si nastrouháme kořenovou zeleninu, kterou na másle osmažíme.
-
Hlavu vyjmeme z vývaru, obereme a vývar přecedíme přes jemné síto. K osmažené zelenině dáme nasekané jikry, mlíčí a maso z hlavy. Povaříme ve vývaru ještě asi 5 min.
-
Z másla a mouky uděláme jíšku a zahustíme polévku. Osolíme a přidáme petrželku.
TIP: Pokud nemáš kapra, můžeš si polévku připravit i z obyčejného rybího filé. Když ji ochutíš smetanou, bude jemnější.