Pravé krkonošské kyselo
Fotogalerie:

Pravé krkonošské kyselo

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Alena Gebauerová, Praha

Ingredience

  • 1 chlebový kvásek
  • 2  l vody
  • 2 hrsti sušených hub
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • sůl
  • 1 lžička másla

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

40 Kč

Postup přípravy

  1. Kvásek, který se prodává, stačí asi na 4 l, já používám půlku a druhou si uložím do mrazničky. Kvásek namočíme do sklenice s vodou a asi za půl hodiny ho rozkvedláme, aby v něm nezůstaly žádné hrudky.

  2. Dáme vařit asi 250 ml vody, do které nasypeme sušené houby (je vhodné je den předem namočit) a kmín. Dusíme asi 15 minut.

  3. Poté pomalu za neustálého míchání vléváme přes cedník kvásek a za stálého míchání vaříme dalších 15 minut.

  4. Na sádle osmažíme pokrájenou cibuli a vejce a vmícháme je do uvařené polévky. Přidáme lžičku másla a vydatně osolíme, kyselo potřebuje hodně soli, a ještě krátce povaříme.

  5. Dříve se do této polévky ještě přidávaly loupané brambory vařené ve slupce, ale s nimi je opravdu dost hutná. Kyselo vydrží v lednici až týden a čím později ho jíme, tím je lepší.

Pošli recept! 3/2019 (4.2.2019)


Zpět na článek: Pravé krkonošské kyselo
Tisknout