Domácí křupavý chléb
Fotogalerie:

Domácí křupavý chléb

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Věra Kalousová, Přelouč

Ingredience

  • SYPKÉ SUROVINY:
  • 1 hrnek žitné mouky
  • 1 hrnek hladké mouky + na posyp
  • 2 lžičky soli
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 lžička kmínu
  • 1/2 lžičky sušeného droždí
  • TEKUTÉ SUROVINY:
  • 1 lžička octa
  • 2 hrnky studené vody

Doba přípravy

Počet porcí

1

Orientační cena

15 Kč

Postup přípravy

  1. Sypké suroviny nasypeme do větší mísy a nasucho promícháme. Pak přilijeme tekuté suroviny. Vše promícháme a vznikne řidší těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout 12–18 hodin.

  2. Potom těsto v míse probereme vařečkou, znovu zasypeme moukou a necháme odpočinout 30 minut.

  3. Zatím si rozpálíme troubu na 230 °C a vložíme do ní prázdný kastrol i s poklicí (nerez, smalt nebo varnou mísu) o průměru asi 21–23 cm. Musí být suchý! Necháme rozpálit 30 minut. Do horkého suchého kastrolu vyklopíme pomocí stěrky těsto a posypeme kmínem.

  4. Hrnec přikryjeme poklicí a pečeme při 230 °C 30 minut, pak poklici sundáme a dopékáme asi 20 až 30 minut při 220 °C. Chleba se nepřichytí a krásně se vyklopí ihned čerstvě upečený, jen musíme dodržet těch 30 minut rozpálení suchého kastrolu.

  5. Lze přidat semínka slunečnice, dýně, nebo když chceme připravit cibulový chléb, tak do těsta vmícháme vychladlou, usmaženou nakrájenou cibuli.

Pošli recept! - Speciál - Levné dobroty (15.1.2018)


Zpět na článek: Domácí křupavý chléb
Tisknout