Podle receptu
Romany Hladíkové z Brna
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 1 prášek do perníku
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky mletého badyánu
- 100 g cukru moučky
- 60 g tekutého medu
- 60 g rozehřátého másla
- 2 vejce
- 1 vejce na potření
- na zdobení lentilky nebo bílková poleva
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Hladkou mouku, prášek do perníku, skořici, badyán a moučkový cukr prosejeme na vál.
-
Ve směsi uděláme důlek, do kterého nalijeme med, máslo a rozšlehaná vejce. Vypracujeme pevné, nelepivé těsto.
-
Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu do druhého dne. Pak těsto opět propracujeme, vyválíme na plát a vykrájíme kytičky nebo jiné tvary. Perníčky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a zvolna upečeme dozlatova.
-
Hned jak je vyndáme z trouby, potřeme je rozšlehaným vejcem, ozdobíme lentilkami a necháme vychladnout. Nebo je necháme potřené vejcem vychladnout a pak ozdobíme bílkovou polevou.
-
Po zaschnutí perníčky uložíme na několik dní do krabice rozležet a pak je můžeme podávat.