Babiččina vánočka
Fotogalerie:

Babiččina vánočka

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Marie Staňková, Pardubice

Ingredience

  • 600 g hladké mouky
  • 600 g polohrubé mouky
  • 12 lžic cukru
  • 1 lžička soli
  • kůra z 1 citronu
  • 600 ml mléka
  • 1,5 balíčku droždí
  • 250 ml oleje nebo másla
  • 2 vanilkové cukry
  • 4 lžíce rumu
  • ořechy a kandované ovoce

Doba přípravy

Počet porcí

2 velké vánočky

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. Kynuté těsto připravíme klasickým způsobem: do mísy si připravíme mouku, cukr, žloutky, sůl a přidáme teplý kvásek (do vlažného mléka přidáme lžíci cukru a rozdrobené droždí a necháme chvilku, až droždí nabude). Těsto vymícháme a postupně přidáváme máslo nebo olej a také další ingredience.

  2. Těsto necháme na teplém místě přikryté utěrkou vykynout. Pak uděláme dva bochánky, z každého rukama vyválíme silnější váleček, který nakrájíme na 9 stejných dílů, ze kterých rozválíme jednotlivé copánky vánočky.

  3. Spodní díl se plete ze čtyř copánků provlékáním krajních se středovými ve střídavém rytmu, střední díl je klasický copánek ze tří pramenů a horní je ze dvou pramenů.

  4. Vánočku přeneseme na pomazaný plech, ozdobíme ořechy, můžeme na čtyřech místech zpevnit propíchnutím špejlí, aby vánočka během pečení držela tvar. Nakonec ji necháme ještě asi 30–45 minut vykynout.

  5. Pečeme ve vyhřáté troubě zpočátku asi 5 minut při 190 °C a dopékáme ještě asi 45 minut při 150 °C. Pokud povrch vánočky začne příliš hnědnout, položíme na ni kousek alobalu. Vychladlou vánočku pocukrujeme.

Pošli recept! 12/2017 (3.11.2017)

Tisknout