Hrstková polévka
Fotogalerie:

Hrstková polévka

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Marie Ospalíková, Kroměříž

Ingredience

  • po 1 hrsti hrachu, čočky, krup, fazolí, obilí, sójových bobů, pohanky a jáhel
  • dle chuti sůl, pepř a majoránka
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 celer
  • dle potřeby mléko
  • dle potřeby olej a hladká mouka
  • 3 stroužky česneku
  • podle potřeby zelená petrželka
  • trocha octa

Doba přípravy

Počet porcí

8

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. Hrách, čočku, fazole a sóju zalijeme vodou a necháme v chladničce minimálně 2 hodiny bobtnat. Poté slijeme vodu, přidáme kroupy, obilí, pohanku a jáhly. Vše osolíme a zalijeme vodou.

  2. Přidáme očištěnou mrkev, petržel a kousek celeru (vše v celku) a dáme vařit. Jakmile jsou tvrdé boby měkké, zeslabíme oheň, vyjmeme kořenovou zeleninu, nakrájíme ji na kostky a vrátíme zpátky. Přidáme studenou vodu a trochu mléka. Přivedeme k varu.

  3. Z oleje a mouky vyrobíme zásmažku, kterou rozmícháme v polévce metličkou. Dochutíme solí, pepřem, majoránkou a rozemnutým česnekem.

  4. Nasekáme zelenou petrželku a přidáme ji do každé porce. Můžeme přidat i trochu octa, záleží na chuti kuchaře a strávníků.

  5. Servírujeme s pečivem nebo opečenými kostičkami z pečiva.

Pošli recept! - Speciál - Levné dobroty (16.1.2017)


Zpět na článek: Hrstková polévka
Tisknout