Marie Ospalíková, Kroměříž
Ingredience
- po 1 hrsti hrachu, čočky, krup, fazolí, obilí, sójových bobů, pohanky a jáhel
- dle chuti sůl, pepř a majoránka
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 celer
- dle potřeby mléko
- dle potřeby olej a hladká mouka
- 3 stroužky česneku
- podle potřeby zelená petrželka
- trocha octa
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Hrách, čočku, fazole a sóju zalijeme vodou a necháme v chladničce minimálně 2 hodiny bobtnat. Poté slijeme vodu, přidáme kroupy, obilí, pohanku a jáhly. Vše osolíme a zalijeme vodou.
-
Přidáme očištěnou mrkev, petržel a kousek celeru (vše v celku) a dáme vařit. Jakmile jsou tvrdé boby měkké, zeslabíme oheň, vyjmeme kořenovou zeleninu, nakrájíme ji na kostky a vrátíme zpátky. Přidáme studenou vodu a trochu mléka. Přivedeme k varu.
-
Z oleje a mouky vyrobíme zásmažku, kterou rozmícháme v polévce metličkou. Dochutíme solí, pepřem, majoránkou a rozemnutým česnekem.
-
Nasekáme zelenou petrželku a přidáme ji do každé porce. Můžeme přidat i trochu octa, záleží na chuti kuchaře a strávníků.
-
Servírujeme s pečivem nebo opečenými kostičkami z pečiva.