Bystřická kyselica
Fotogalerie:

Bystřická kyselica

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Tradiční recept z Moravského Slovácka z oblasti Bílých Karpat.

Libor Velan, Bystřice pod Lopeníkem

Ingredience

  • 200 g fazolí
  • 2 litry vody
  • podle potřeby celer
  • 3 mrkve
  • 1 petržel
  • 2 cibule + 1 na jíšku
  • 5 stoužků česneku
  • 2 brambory
  • 2 hrsti sušených hříbků
  • podle chuti nové koření
  • 1 bobkový list
  • podle potřeby pepř
  • podle potřeby sůl
  • podle chuti sušené trnky
  • 500 g kysaného zelí
  • na jíšku olej a mouka
  • podle chuti povidla
  • podle potřeby mléko
  • 1 smetana
  • 1 vejce

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. Přes noc si namočíme fazole do vody. Druhý den vyměníme vodu, doplníme na dva litry a dáme vařit.

  2. Přidáme očištěnou zeleninu – celer, mrkev, petržel, cibuli, česnek, brambory a sušené hříbky. Dále pak nové koření, bobkový list, sůl a pepř. Sušené trnky nejprve pokrájíme na menší kousky a přidáme do hrnce. Do dalšího hrnce dáme vařit kysané zelí.

  3. Po uvaření fazole se zeleninou přidáme do hrnce s uvařeným zelím. Pak přidáme cibulovou jíšku (cibule, olej, mouka) a polévku dochutíme lžící povidel. Nakonec přidáme mléko a smetanu. Vše pečlivě promícháme a zapracujeme do polévky.

  4. Pokud se nám zdá polévka málo kyselá, přidáme několik lžic octa. Na závěr vmícháme rozkvedlané vajíčko.

Pošli recept! - Speciál - Česká kuchyně (21.10.2016)


Zpět na článek: Bystřická kyselica
Tisknout