Ledvinkové ragú
Fotogalerie:

Ledvinkové ragú

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Pokud máš doma uzenou papriku, můžeš zkusit trochu do ragú přidat.

Aneta Gaťková, Olomouc

Ingredience

  • 500 g vepřových ledvinek
  • 1 l mléka
  • 80 g uzeného špeku
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř podle potřeby

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

70 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Ledvinky omyjeme ve studené vodě, vložíme do mísy a zalijeme mlékem tak, aby byly potopené. Takto je necháme máčet nejlépe do druhého dne, minimálně ale 2 hodiny.

  2. krok2

    Ledvinky potom opláchneme, odblaníme, rozpůlíme je, vykrájíme z nich močovody a nakrájíme na plátky. Ty dáme do cedníku, propláchneme horkou vodou a necháme okapat.

  3. krok3

    Špek nakrájíme na kostičky, cibuli a česnek oloupeme a nasekáme. V kastrolu na sádle osmažíme dozlatova špek, cibuli, česnek a kmín. Přidáme ledvinky, podlijeme asi 500 ml vody, osolíme, opepříme a necháme bez poklice dusit asi 30 minut.

  4. Po této době necháme vydusit veškerou vodu a ledvinky zaprášíme lžící mouky. Za stálého míchání mouku osmahneme, zalijeme vlažnou vodou a na mírném ohni necháme vařit doměkka dalších asi 30 minut. Na závěr můžeme ještě dosolit nebo opepřit. Podáváme s dušenou rýží.

Tip redakce

Aby ledvinky nebyly cítit, je nutné z nich poctivě vykrájet vše bílé: močové kanálky, blány a tuk. Je-li ti líto mléka, stačí je namočit do vody. Moc dobrý je guláš z ledvinek nebo je můžeš připravit na karí.

Pošli recept! 9/2016 (24.8.2016)

Tisknout