Maková bábovka s ořechy
Fotogalerie:

Maková bábovka s ořechy

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Náplň z máku můžeš oživit kapkou rumu.


Petra Čížková, Teplice

Ingredience

  • Na těsto:
  • 265 ml mléka
  • 42 g droždí
  • 165 g cukru krupice
  • špetka soli
  • 3 žloutky
  • 165 g tuku
  • 750 g polohrubé mouky
  • Na náplň:
  • 400 ml mléka
  • 200 g mletého máku
  • 4 lžíce pikantní marmelády
  • 80 g cukru krupice
  • 8 lžic strouhaného perníku
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů
  • 50 g rozinek

Doba přípravy

Počet porcí

8-10

Orientační cena

50 Kč

Postup přípravy

  1. Větší část mléka zahřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj droždí a zasypeme lžící cukru a lžící mouky (odebereme z celkového množství). Necháme vzejít kvásek. Ve zbytku mléka rozpustíme sůl.

  2. V míse utřeme cukr, žloutky a rozehřátý zchladlý tuk do pěny. Potom přisypeme mouku, zalijeme kváskem a mlékem se solí a důkladně propracujeme v hladké těsto. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme vykynout, dokud nenabude dvojnásobné velikosti (nejlépe přes noc).

  3. V kastrůlku ohřejeme mléko téměř k varu, vsypeme mák a stále mícháme, dokud se mléko zcela nevsákne do máku a současně neodpaří. Odstavíme z plotny a vmícháme marmeládu, cukr a perník. Náplň necháme vychladnout. 

  4. Vykynuté těsto rozválíme na vále vysypaném moukou do obdélníku o síle asi 1 cm, rozetřeme na něj makovou náplň, nasypeme ořechy a rozinky a zavineme do rolády.


  5. Větší bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Závin opatrně vložíme do formy a pečeme v rozehřáté troubě při 175 °C asi 1 hodinu a 10–20 minut, dokud není bábovka upečená dozlatova. Zda je propečená, vyzkoušíme špejlí.

Pošli recept! 4/2016 (2.3.2016)


Zpět na článek: Maková bábovka s ořechy
Tisknout