Rýžový nákyp
Fotogalerie:

Rýžový nákyp

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Děti jej přímo milují. Někdy jej připravuji také s meruňkami z kompotu. Pak přidávám i šťávu.

Marie Vávrová, Liberec

Ingredience

  • 200 g jahod
  • podle potřeby mléko (cca 1 l)
  • špetka soli
  • 300 ml kulatozrnné rýže
  • 125 g másla
  • 1 vamilkový cukr
  • podle chuti cukr krupice
  • 4 vejce
  • trocha másla na vymazání pekáče

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

90 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Pěkné zralé jahody odstopkujeme, omyjeme a necháme dobře okapat. Potom je nakrájíme na plátky. 

  2. krok2

    Mléko se špetkou soli necháme zahřát, do horkého mléka vsypeme propláchnutou rýži a za občasného míchání uvaříme hustou kaši, potrvá to asi 15 až 20 minut. 

  3. krok3

    Odstavíme z ohně, přidáme máslo, vanilkový cukr, promícháme a podle chuti ještě dosladíme krupicovým cukrem. Necháme trochu vychladnout. Zatím oddělíme žloutky od bílků a ze tří bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky a sníh vmícháme do rýžové hmoty. 

  4. Polovinu hmoty pak urovnáme do zapékací misky nebo pekáče vymazaného máslem, poklademe plátky jahod, přikryjeme druhou polovinou rýžové hmoty a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 20 minut při teplotě 200 °C.

  5. Mezitím vyšleháme dotuha poslední bílek se dvěma lžícemi cukru. Směs naneseme na rýžový nákyp, rovnoměrně rozetřeme a vše dopečeme dozlatova, tedy ještě asi 10 minut. Můžeme podávat. Každou porci ještě ozdobíme rozkrojenou jahodou, a pokud máme po ruce, tak i lístkem čerstvé meduňky nebo máty.


Pošli recept! - Speciál - Užij si s námi jahody (16.4.2015)


Zpět na článek: Rýžový nákyp
Zpět na článek: Rýžový nákyp
Zpět na článek: Rýžový nákyp
Zpět na článek: Rýžový nákyp
Tisknout