Karbanátky s kedlubnovým zelím
Fotogalerie:

Karbanátky s kedlubnovým zelím

Alena Krátká

Hodonín

Klasické zelí mi nedělá dobře, proto raději volím jako přílohu to kedlubnové.

Alena Krátká, Hodonín

Ingredience

  • Karbanátky:
  • 60 g strouhanka
  • 200 ml mléko
  • 1 stroužek česnek
  • 500 g mleté maso (vepřové a hovězí)
  • podle chuti sůl, pepř a majoránka
  • 1 vejce
  • 1 bílek
  • trocha drceného kmínu
  • Kedlubnové zelí:
  • 1 cibule
  • 4 větší kedlubny
  • 2 lžíce máslo
  • trocha cukru a soli
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 lžíce hladká mouka

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. Strouhanku zalijeme mlékem a necháme provlhnout. Česnek oloupeme a prolisujeme. Mleté maso ochutíme česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Přidáme jedno vejce a namočenou strouhanku, vše řádně prohněteme a vytvoříme tak hustější hmotu. Lžící z ní vykrajujeme větší kousky a tvoříme z nich kuličky. Pokud se nám maso lepí na ruce, navlhčíme si je studenou vodou.

  2. krok2

    Hotové kuličky skládáme vedle sebe do pekáčku a podlijeme je trochou vody, zhruba do 0,5 cm výšky. Karbanátky potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme drceným kmínem. Dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme 20 až 30 minut.

  3. Zatímco se pečou karbanátky, připravíme si kedlubnové zelí. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Kedlubny oloupeme a nastrouháme nahrubo. Na lžíci másla osmahneme cibuli, přidáme kedlubny, krátce společně orestujeme, osolíme a zalijeme vodou.

  4. Kedlubny dusíme na mírném plameni do změknutí. Potom je dochutíme cukrem, solí  a citronovou šťávou podle chuti, každý má rád jinak kyselé. Na úplný závěr obalíme kousek másla v hladké mouce a vmícháme do zelí. Ještě chvíli povaříme.

  5. Pečené karbanátky podáváme s kedlubnovým zelím a vařeným bramborem.

Pošli recept! 6/2013 (6.5.2013)


Zpět na článek: Karbanátky s kedlubnovým zelím
Zpět na článek: Karbanátky s kedlubnovým zelím
Tisknout