I svíčková omáčka se dá připravit trochu jiným způsobem‚ než na jaký jsme zvyklí.
Zdeňka Polanská, Vsetín
Ingredience
- 450 g mleté maso
- 2 vejce
- sůl podle potřeby
- trocha pepře
- 3 lžíce hladká mouka
- mouka na obalení
- olej na smažení
- 100 g anglická slanina
- 1 cibule
- 500 g zelenina na svíčkovou (celer, petržel, mrkev)
- 3 kuličky nové koření
- 4 bobkové listy
- 4 kuličky celý pepř
- 1/2 kostky bujon
- 1 zakysaná smetana
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Mleté maso promícháme s vejci‚ solí‚ pepřem a dvěma lžícemi mouky. Z masové směsi tvoříme v ruce kuličky‚ obalíme je v hladké mouce a osmažíme na oleji.
-
Slaninu a cibuli nakrájíme nadrobno‚ osmažíme ve větším hrnci na oleji‚ přidáme nastrouhanou zeleninu‚ opečeme‚ podlijeme vodou‚ přidáme koření‚ bujon a opečené kuličky a 15 minut dusíme. V troše vody rozmícháme lžíci mouky‚ přidáme k zelenině a za občasného míchání ještě 15 minut vaříme.
-
Masové kuličky a koření vyjmeme‚ omáčku rozmixujeme‚ zalijeme smetanou‚ maso vrátíme do omáčky a ještě chvilku provaříme. Podáváme s knedlíkem‚ s rýží nebo jenom s pečivem.