Domácí chléb
Fotogalerie:

Domácí chléb

miroslava miksová
miroslava miksová
poděbrady
Tento chléb pekla už moje babička a já v pečení pokračuji.

Ingredience

  • 1 kg žitná chlebová mouka
  • 3 středně velké studené uvařené brambory
  • 4 lžičky sůl
  • 2-3 lžičky drcený nebo celý kmín
  • 4 zrnka utlučený fenykl
  • ½ litru vlažná voda
  • dle chuti slunečnicová a sezamová semínka
  • na kvásek:
  • 40 g droždí
  • 5 lžiček vlažná voda
  • 1 lžička pískový cukr
  • 1 lžička hladká mouka

Doba přípravy

Počet porcí

8

Orientační cena

40 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Nejprve si připravíme kvásek. Suroviny na kvásek dáme do nahřátého hrnku, promícháme a necháme 10–15 minut kynout.
  2. krok2

    Do mísy nastrouháme brambory, přisypeme mouku, sůl, kmín,fenykl a slunečnicová semínka, přidáme vykynutý kvásek, přilijeme ½ litru vlažné vody a vypracujeme na těsto.

  3. krok3

    Z připraveného těsta vytvoříme navlhčenýma rukama 2 bochníky chleba, které můžeme ještě posypat sezamovými semínky. Bochníky dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme kynout na teplém místě asi 45 minut.

  4. Bochníky potřeme vodou smíchanou se solí, dáme do trouby a pečeme na maximální teplotu 15 minut. Pak teplotu nepatrně snížíme, bochníky znovu potřeme a pečeme dalších 30 minut. Nakonec bochníky opět potřeme a dopékáme 5–10 minut.


  5. Upečený chleba vyndáme z trouby, naposledy potřeme a necháme zvolna vychladnout. Chléb vydrží dlouho vláčný.


Zpět na článek: Domácí chléb
Zpět na článek: Domácí chléb
Zpět na článek: Domácí chléb
Zpět na článek: Domácí chléb
Tisknout