Tažený jablečný závin
Fotogalerie:

Tažený jablečný závin

Alžběta Šedová

Třebíč
Je to náš nejoblíbenější moučník. Naučila jsem se ho od manželovy babičky. Sní se za pár minut.
Alžběta Šedová, Třebíč

Ingredience

  • na těsto:
  • 140 g hladká mouka
  • 50 ml teplá voda
  • 50 g rozpuštěné máslo
  • 1 lžíce olej
  • 1/2 lžičky citronová šťáva
  • 1/2 vejce
  • špetka sůl
  • na náplň:
  • 3 jablka
  • 50 g vlašské ořechy
  • špetka skořice
  • 50 g rozinky
  • 1 lžíce cukr
  • 2 lžíce strouhanka
  • na potření máslo

Doba přípravy

Počet porcí

10

Orientační cena

50 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme špetku soli, promícháme a ve středu uděláme důlek, do kterého dáme polovinu vejce, lžíci oleje, rozpuštěné máslo, vodu a citronovou šťávu. Rukama vypracujeme těsto a vytvoříme bochánek. V troubě mírně nahřejeme hrnec a těsto přiklopíme. Necháme je odpočinout.
  2. krok2 Jablka oloupeme a překrájíme na kousky. Přidáme rozinky, vlašské ořechy, promícháme a dochutíme cukrem a skořicí.
  3. Na vál položíme utěrku a posypeme ji hladkou moukou. Rozložíme těsto a pomocí válečku vyválíme. Rukama roztáhneme těsto na velmi tenký plát – měl by být skoro průsvitný. Posypeme ho strouhankou a jablka rozložíme na 2/3. Přehneme okraje a pomocí utěrky těsto zarolu­jeme.
  4. Přendáme na plech s pečicím papírem a potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 35 minut.

Pošli recept! 11/2011 (4.10.2011)


Zpět na článek: Tažený jablečný závin
Zpět na článek: Tažený jablečný závin
Zpět na článek: Tažený jablečný závin
Tisknout