Jsou spíše fialová, ale i tak vypadají úžasně. Je to milá dekorace velikonočního stolu. U nás se předává z generace na generaci.
Petra Papežová, Teplice
Ingredience
- Vejce:
- 6 vejce
- 1 řepa červená
- 1 cibule
- 250 ml ocet
- 1 lžička cukr pískový
- sůl a pepř podle chuti
- 1-2 lžičky hořčice plnotučná
- 1 lučina
- 1 majonéza
- dle chuti sůl
- Náplň
- svazek petrželka
Doba přípravy
Počet porcí
12
Orientační cena
60 Kč
Postup přípravy
-
Vejce ve skořápce uvaříme natvrdo (asi 10 minut). Po uvaření je vložíme do nádoby se studenou vodou a necháme je důkladně vychladnout.
-
Studená vajíčka oloupeme a opláchneme. Mezitím si připravíme řepný roztok.
-
Řepu společně s cibulí oloupeme a pokrájíme na plátky. Vložíme ji do 300 ml vody, přidáme ocet, sůl, cukr, pepř, vše promícháme a povaříme asi 30 minut. Poté nálev přecedíme, aby v něm neplavaly žádné kousky cibule ani řepy. Necháme zchladnout.
-
Uvařená oloupaná vajíčka, vložíme do vlažného roztoku a necháme je obarvit (zhruba 10–15 minut). Po obarvení je vyndáme a ostrým nožem všechna přepůlíme.
-
Žloutky společně s lučinou (nejlépe lučina s pažitkou), hořčicí a majonézou utřeme do hladké směsi, kterou dochutíme solí a nasekanou čerstvou petrželkou. Hotovou směs naplníme zpět do vaječných jamek.
-
Podáváme vychlazená nejlépe s opečenými toasty.
TIP: Vajíčka by měla být celá ponořená, jinak je musíš stejnoměrně převracet.