Utopenci u nás prostě nesmějí chybět.
Mirka Vachová, Dobříš
Ingredience
- 8 špekáčky
- 1 cibule velká
- 1 paprika červená
- 3 stroužky česnek
- 100 g sýr eidam
- 2 chilli paprička červená
- špetka sůl
- 2 kuličky pepř celý
- Zálivka:
- 2 lžičky sůl
- 5 kuliček pepř celý
- 4 kuličky nové koření
- 2 bobkový list
- 200 ml ocet
- 300 ml voda
- 50 ml olej
- 1 lžíce cukr pískový
Doba přípravy
Počet porcí
4
Orientační cena
100 Kč
Postup přípravy
-
Připravíme nálev: v hrnci svaříme vodu s octem, olejem, cukrem, solí, pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Přivedeme k varu a poté odstavíme, necháme zchladnout. Přes sítko odstraníme koření.
-
Buřty před naložením naplníme. Každý podélně rozřízneme a do vzniklé štěrbiny vložíme proužek červené papriky a proužek sýra. Pokud nějaké suroviny přebývají, vloží se do sklenice společně s buřty.
-
Mezitím nakrájíme česnek a cibulku na tenké plátky.
-
Větší vymytou sklenici vyložíme plněnými buřty, cibulí, česnekem, pokrájenou chilli papričkou a zbylou kapií.
-
Sklenici zalijeme zchladlým nálevem, důkladně uzavřeme víčkem, aby se dovnitř nedostal vzduch, a necháme minimálně 5 dní odležet.
-
Poté podáváme společně s čerstvým pečivem.
TIP: Na talíř servírujeme i s nálevem a česnekem a cibulí z nálevu. Můžeme ještě posypat zelenou natí z cibulky.