Ostružiny nám rostou na zahrádce, takže je nemusím kupovat. Když uzrají, otrháme je s dětmi, já se postarám o zavařeninu a na lívancích si pak pochutnává celá naše rodina.
Lucie Pavlů, Praha
Ingredience
- 1 kg ostružiny
- 500 g cukr želírovací
- špetka kyselina citrónová
Doba přípravy
Počet porcí
4
Orientační cena
80 Kč
Postup přípravy
-
Ostružiny omyjeme a necháme okapat. Připravíme si zavařovací sklenice. Nejprve je pořádně vymyjeme a pak je vypláchneme vroucí vodou, aby byly sterilní.
-
Ovoce pokrájíme na malé kousky nebo je rozmixujeme. Vložíme do většího hrnce, přisypeme želírovací cukr, dobře promícháme a za stálého míchání přivedeme k varu.
-
Vaříme asi 5 minut. Kápnutím džemu na talířek zjistíme, zda dobře tuhne. Pokud ne, přidáme ješte trochu kyseliny citronové.
-
Plníme do čistých sklenic, řádně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Takto necháme asi půl hodiny.