Pivní polévka
Fotogalerie:
 

Pivní polévka

Lenka Nešporová

Praha
Přestože pivo jako nápoj skutečně považuji za národní poklad, jídla, do kterých se pivo přidává jako ingredience, jsem si příliš neoblíbila. Tato polévka je jakousi čestnou výjimkou.
Lenka Nešporová, Praha

Ingredience

  • 200 g chléb žitný
  • 500 ml pivo
  • 2 lžíce máslo
  • 200 g zelenina kořenová
  • 2 lžíce mouka hladká
  • 300 ml vývar drůbeží
  • 200 ml smetana
  • špetka sůl
  • špetka pepř

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

70 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Chléb nakrájíme na malé kostičky. Nasypeme je do misky s 500 ml piva a máčíme je, dokud nezměknou.
  2. krok2 V kastrole na másle zlehka osmahneme najemno nakrájenou zeleninu, zaprášíme ji moukou a jemně osmažíme. Poté přilijeme připravený drůbeží vývar, náležitě rozmícháme a provaříme.
  3. krok3 Do polévky přidáme změklý chléb, promícháme ji a vaříme tak dlouho, dokud polévka nezhoustne (chléb se v polévce úplně rozvaří, proto nemusíme používat jíšku k zahuštění).
  4. krok4
    Těsně před dokončením polévku zalijeme smetanou a dochutíme solí a pepřem dle vlastní potřeby.
     
    TIP: Na polévku můžeme samozřejmě použít i starší tvrdý chléb, pro který by nebylo jiné zpracování. Chléb v pivu dokonale změkne.

Pošli recept! 2/2010 (13.1.2010)


Zpět na článek: Pivní polévka
Zpět na článek: Pivní polévka
Zpět na článek: Pivní polévka
Zpět na článek: Pivní polévka
Zpět na článek: Pivní polévka
Tisknout