Křehký koláč s brusinkami
Fotogalerie:

Křehký koláč s brusinkami

Kateřina Horčicová

Praha
Moučníky z křehkého těsta byly specialitou mojí babičky. Mřížkový koláč se dá připravovat s jakýmkoli ovocem, mně vyhovuje navinulá chuť brusinek.
Kateřina Horčicová, Praha

Ingredience

  • 250 g mouka hladká
  • 100 g cukr krupice
  • 200 g máslo
  • 100 g mandle mleté
  • 3 žloutek
  • 1 hřebíček mletý
  • trocha skořice
  • 1/2 sklenice brusinky
  • 1 bílek

Doba přípravy

Počet porcí

10

Orientační cena

70 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Všechny suroviny (kromě brusinek a bílku) zpracujeme na pomoučeném vále v hladké těsto, které dáme do lednice asi na 1 hodinu vychladit.
  2. krok2
    Vychlazené těsto dáme na vál a rozdělíme na třetiny. Jednu třetinu dáme stranou. Ze zbylé části těsta vyválíme placku a opatrně ji přeneseme do vymazané dortové formy.
  3. krok3
    Těsto poklademe brusinkovým kompotem. Ze zbylé třetiny těsta vyválíme dlouhé tenké válečky, ze kterých vytvoříme okraj koláče a mřížky.
  4. Brusinkový koláč nakonec potřeme bílkem a dáme do předehřáté trouby. Pečeme při 170 °C asi 30 minut, dokud nezrůžoví. Podáváme ozdobený sladkou šlehačkou.

    TIP:
    Když právě nemáš po ruce čerstvé nebo kompotované ovoce, zkus koláč naplnit jakoukoliv marmeládou.

Pošli recept! 6/2009 (13.5.2009)


Zpět na článek: Křehký koláč s brusinkami
Zpět na článek: Křehký koláč s brusinkami
Zpět na článek: Křehký koláč s brusinkami
Zpět na článek: Křehký koláč s brusinkami
Tisknout