Vánoční medové perníčky
Fotogalerie:

Vánoční medové perníčky

Jana Sobolová

Mikulov
Zdobení perníčků je sice poněkud pracné, každý rok si říkám, že příští Vánoce už je dělat nebudu, ale na vánočním stromečku vypadají moc hezky.
Jana Sobolová, Mikulov

Ingredience

  • 500 ml voda
  • 1/2 prášek do perníku
  • 1 lžíce skořice
  • 3 lžíce šťáva citrónová
  • 350 ml med
  • 500 g cukr krupice
  • 2 vejce
  • 500 ml olej
  • 4 lžíce cukr moučkový
  • 1 kg mouka hladká
  • 1 bílky
  • koření perníkové
  • 1 lžička škrob
  • 2 lžičky soda
  • 100 ml kyselá marmeláda

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

90 Kč

Postup přípravy

  1. Hnědý cukr, med a vodu dáme do hrnce a rozvaříme na sirup. Postupně přidáváme také marmeládu. Jakmile se ze surovin vytvoří sirup, vmícháme do něj 500 g mouky a za stálého míchání povaříme. Do vlažné hmoty pak zamícháme olej a vejce. V chladničce necháme hmotu uležet do dalšího dne.
  2. Poté zapracujeme na válu do hmoty zbytek mouky, prášek do perníku, jedlou sodu, badyán a skořici. Vše pečlivě prohněteme. Hmotu vyválíme na 1 cm silný plát a vykrajujeme libovolné tvary. Perníčky položíme na plech s pečicím papírem a ještě potřeme rozkvedlaným vejcem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 8 minut. Zchladlé perníčky pak zdobíme citronovou polevou (nejlépe po několika dnech, aby se poleva nesloupala), kterou vytvoříme utřením bramborového škrobu, cukru, bílku a citronové šťávy.

Pošli recept! 12/2007 (14.11.2007)

Tisknout