Ještě lepší bude, když dlouhozrnnou rýži nahradíš speciální rýží arborio, která je na rizoto nejvhodnější.
Zlata Borůvková, Pardubice
Ingredience
- 15 g máslo
- 3 stroužky česnek
- 1 červená cibule
- 6 ks čerstvý chřest
- 100 g mražený hrášek
- 300 g dlouhozrnná rýže
- 1 l zeleninový vývar
- 175 ml smetana
- špetka soli
- 100 g tvrdý sýr
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Na velké pánvi rozpustíme máslo. Když začne pěnit, přidáme rozdrcené stroužky česneku a najemno nakrájenou červenou cibuli. Smažíme doměkka 3 až 5 minut.
-
Chřest řádně očistíme. Ořežeme a seřízneme tvrdší konce, nakrájíme na asi třícentimetrové kousky a přidáme na pánev k cibuli a česneku.
-
Vsypeme rýži a mícháme, aby se zrnka obalila máslem, smažíme asi 2 minuty. Přidáme sběračku horkého zeleninového vývaru a pomalu vaříme za stálého míchání, dokud se tekutina nevyvaří. Dále přidáváme vývar po sběračkách, zhruba po 10 minutách přisypeme mražený hrášek. Takto vaříme ještě dalších 10 až 15 minut do změknutí rýže, během této doby stále přidáváme po sběračkách vývar.
-
Poté přilijeme smetanu a ještě mírně vaříme, dokud se nevsákne. Na závěr podle potřeby dochutíme solí. 5. Hotové rizoto posypeme nastrouhaným sýrem a můžeme podávat.