Ještě teplé těstoviny přelité sýrovou omáčkou chutnají báječně.
David Jílek, Praha
Ingredience
- Těstoviny:
- 400 g těstoviny
- 1 lžička sůl
- Rajčatová směs:
- 1/2 svazek cibulka jarní
- 3 stroužky česnek
- 250 g rajčata
- 50 ml olej olivový
- špetka sůl
- špetka pepř
- 100 g špenát
- Sýrová omáčka:
- 30 g máslo
- 1 lžíce mouka hladká
- 2 vejce
- 150 ml mléko
- 100 g sýr eidam
- 50 g smetana
- sůl a pepř podle chuti
Doba přípravy
Počet porcí
4
Orientační cena
75 Kč
Postup přípravy
-
Těstoviny penne uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu (asi 12 minut). Poté je scedíme a vodu necháme okapat. Naťovou cibulku nakrájíme na kolečka, česnek na plátky a omytá rajčata na kostičky.
-
V hrnci zahřejeme olivový olej, přidáme jarní cibulku a restujeme ji 3 minuty, pak k ní přidáme plátky česneku a rajčata. Vše provaříme 8 minut a dochutíme solí a pepřem. Rajčatovou směs přidáme spolu s opranými listy špenátu k uvařeným těstovinám a zlehka promícháme.
-
Na sýrovou omáčku rozpustíme v hrnci máslo, přidáme hladkou mouku a krátce vše za stálého míchání opražíme.
-
Směs zalijeme mlékem a přivedeme ji za stálého míchání k varu. Přidáme nastrouhaný sýr, přilijeme smetanu a dochutíme solí a pepřem. Na talíř servírujeme penne s rajčatovou směsí a zalijeme je sýrovou omáčkou.
-
Vejce vložíme do vroucí osolené vody a vaříme je 7 minut, aby žloutek nebyl příliš tuhý. Vejce přepůlíme a vždy jednu půlku vložíme na každý talíř s těstovinami a sýrovou omáčkou.