Nejen na přípravě masa, ale i na příloze bychom si měli dát o Vánocích záležet. Šunkové kroketky jsou lahůdka!
Lenka Paulusová, Litomyšl
Ingredience
- 400 g brambory
- 200 g sýr plátkový
- 200 g salám šunkový
- špetka sůl
- 100 ml mléko
- 100 g máslo
- 1 vejce
- 2 lžíce mouka hladká
- dle potřeby strouhanka na obalování
- dle potřeby olej na smažení
Doba přípravy
Počet porcí
4
Orientační cena
60 Kč
Postup přípravy
-
Brambory oloupeme a v osolené vodě je vaříme. Když jsou uvařené, smícháme je s horkým mlékem a máslem a vyšleháme kaši.
-
Připravíme si potravinovou fólii a položíme na ni 2–3 plátky sýra (podle velikosti plátků). Na sýr rozložíme hotovou bramborovou kaši a rovnoměrně ji rozetřeme po celé ploše sýra.
-
Na střed kaše poklademe nakrájené kusy šunky. Takto připravený plát pomocí fólie zavineme do rovnoměrného válečku. Ten potom dáme zhruba na 20 minut ztuhnout do lednice.
-
Stejně postupujeme se zbývajícími surovinami až do vyčerpání zásob. Mezitím připravíme těstíčko na obalování: v misce smícháme vejce, mouku, sůl a dvě lžíce mléka.
-
Válečky zbavené fólie obalíme v těstíčku a poté ve strouhance. Krájíme na kousky a smažíme dozlatova.