Marta Kačíková, Strakonice
Ingredience
- 1 kg dýně Goliáš
- 1 kg bílého zelí
- 500 g zelené a červené papriky
- 250 g mrkve
- 250 g cibule
- 150 ml slunečnicového oleje
- NÁLEV:
- 300 ml vody
- 250 ml octa
- 30 g soli
- 100 g cukru krupice
- 1–2 stroužky česneku
- 1 bobkový list
- 1 lžička hořčičného semínka
- 1 lžička celého černého pepře
Doba přípravy
Počet porcí
4 sklenice
Orientační cena
80 Kč
Postup přípravy
-
Zelí nakrouháme nebo nakrájíme na tenké nudličky. Dýni a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, papriky a cibuli nakrájíme na nudličky.
-
Vše smícháme ve větší míse s olejem, přikryjeme a necháme přibližně hodinu odležet.
-
Mezitím uvaříme nálev: smícháme vodu, ocet, sůl, cukr, koření a na plátky nakrájený česnek.
-
Povaříme asi 5 minut, necháme vychladnout asi 10 minut a scedíme.
-
Odleženou zeleninu naplníme do omytých nahřátých skleniček a dobře upěchujeme, protože při sterilaci se slehne. Potom do skleniček rozlijeme nálev. Skleničky uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 90 °C.