Karotkové suflé
Fotogalerie:

Karotkové suflé

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Kamila Litečková, Praha

Ingredience

  • 6 lžic přepuštěného másla
  • 1 šalotka nakrájená na plátky
  • 600 g karotky
  • 1 bobkový list
  • hrubozrnná sůl
  • 200 ml smetany na vaření
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka mletého zázvoru
  • mletý bílý pepř
  • 4 žloutky
  • 2 bílky
  • na formy tuk a strouhanka

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. Rozpustíme 3 lžíce másla, pokrájenou karotku, bobkový list, ochutíme 1 lžičkou soli. Promícháme a na mírném ohni dusíme doměkka asi 20 minut. Můžeme podlít troškou vody, aby mrkev nezhnědla. Pak přilijeme smetanu, přivedeme k varu, ihned sejmeme a ponorným mixérem připravíme pyré.

  2. Ze 3 lžic másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem, prošleháme a za stálého míchání vaříme asi 8 minut. Do bešamelu vešleháme pyré, ochutíme kořením a solí. Po vychladnutí zašleháme žloutky a nakonec i tuhý sníh z bílků.

  3. Čtyři formy s vyššími okraji vymažeme tukem a vysypeme strouhankou, rozdělíme do nich
    hmotu. Vložíme je do pekáčku s vodou, ta by měla dosahovat do poloviny forem. Pečeme při
    180 °C, až suflé vyběhne do výšky a má zlatavou barvu. Po vyjmutí z lázně vyklopíme a podáváme s dušenou mladou zeleninou.

Pošli recept! - Speciál - Bezlepek (17.3.2017)

Tisknout