Jídlo, které zasytí a navíc skvěle chutná.
Radana Gregorková, Olomouc
Ingredience
- 400 g sójové boby
- trocha soli a pepře
- 1 velký pórek
- olej podle potřeby
- 1 lžíce sladká paprika
- 150 g kysaná smetana
- 3 stroužky česnek
- 150 g miva
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Sójové boby přebereme a propláchneme v cedníku pod tekoucí vodou. Nasypeme je do hrnce, zalijeme větším množstvím studené vody a necháme přes noc namočené.
-
Druhý den sóju vaříme asi 3 hodiny. Nesolíme! Během varu sbíráme pěnu a odstraňujeme uvolněné slupky. Podle potřeby doléváme vodu. Když je sója skoro hotová, přidáme podle chuti sůl a dál vaříme doměkka. Uvařenou sóju scedíme a necháme okapat.
-
Pórek očistíme, nakrájíme na kolečka a v pánvi na lžíci oleje orestujeme. Zaprášíme sladkou paprikou, rychle promícháme, podlijeme vodou a podusíme. Tekutinu vyrestujeme a pánev sejmeme z plotny. Vmícháme kysanou smetanu, uvařené boby, prolisovaný česnek, osolíme a opepříme.
-
Směs přendáme do formy vymazané máslem, navrch rozdrobíme nivu a vložíme do předehřáté trouby. Zapékáme, dokud se sýr nerozteče.Před podáváním můžeme jídlo posypat pikantními výhonky bílé hořčice.