Játrová paštika s brusinkami
Fotogalerie:

Játrová paštika s brusinkami

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Kdo jednou ochutná domácí paštiku, nebude už nikdy chtít kupovanou.

Judita Novotná, Prostějov


Ingredience

  • 400 g kuřecí játra
  • 1 cibule
  • 200 g máslo
  • 2 lžičky provensálské koření
  • 4 lžíce smetana ke šlehání
  • špetka soli a čerstvě mletého pepře
  • 100 g brusinky

Doba přípravy

Počet porcí

4-5

Orientační cena

90 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Játra důkladně očistíme, odstraníme všechny blanky a žilky. Pokud je potřeba, překrájíme je na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V pánvi zahřejeme lžíci másla a zpěníme na něm cibuli. Vsypeme provensálské koření a necháme ho asi minutu provonět. Potom přidáme játra a opečeme je dohněda. Směs přesuneme do kuchyňského robotu, přidáme čerstvě mletý pepř a sůl. 

  2. krok2

    Z másla odebereme 50 g, zbytek nakrájíme a přidáme k játrům do mixéru. Vše řádně promixujeme na hladkou pastu, podle chuti a konzistence ještě přidáme smetanu. Směs ochutnáme, a je-li třeba, dochutíme pepřem a solí. Paštika by měla být lehce přesolená, po vychladnutí se sůl vstřebá. Ještě jednou promixujeme. 

  3. krok3

     Nakonec do směsi přidáme brusinky, ty už jen lehce vmícháme. Pár brusinek si necháme stranou na ozdobu. Paštiku rozdělíme do čtyř až šesti mističek či skleniček. Máslo, které jsme si nechali stranou, rozpustíme a zalijeme jím jednotlivé porce paštiky. Na úplný závěr posypeme pár brusinkami. Paštiky necháme v chladu ztuhnout, zavíčkujeme nebo zakryjeme potravinovou fólií. V chladničce je takto můžeme uchovat až 5 dní.

Pošli recept! 12/2014 (21.10.2014)

Tisknout