Můžeš je posypat pažitkou nebo pokrájenou mladou cibulkou.
Alena Rychlá, České Budějovice
Ingredience
- 250 ml mléko
- sůl podle chuti
- 60 g máslo
- 200 g hrubá mouka
- 4 vejce
- tuk na vymazání pekáčku
- 200 ml zakysaná smetana
- 100 g uzený sýr
- pažitka na posypání
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Mléko osolíme, přidáme máslo a přivedeme téměř k varu. Vsypeme mouku a rychle mícháme, aby se neutvořily žmolky. Mícháme tak dlouho, až se těsto nechytá dna. Potom odstavíme z ohně, necháme vychladnout a postupně vmícháme vejce jedno po druhém. Vejce by měla mít pokojovou teplotu.
-
Pomocí dvou lžiček tvoříme noky, které zavaříme ve vroucí osolené vodě. Jakmile noky vyplavou na povrch, vyjmeme je.
-
Zapékací misku vymažeme tukem a noky do ní naskládáme. Přelijeme je zakysanou smetanou a posypeme nastrouhaným uzeným sýrem. Dáme zapéct dozlatova do trouby předehřáté přibližně na 180 °C.
-
Servírujeme posypané nakrájenou pažitkou.
Tip redakce
Před zapečením můžeš přidat trochu pokrájené anglické slaniny nebo škvarků.