Hrachová kaše s majoránkou a klobásou
Fotogalerie:

Hrachová kaše s majoránkou a klobásou

Lenka Majerová

Pardubice

Můj manžel je milovník klasické české kuchyně a hrachová kaše je jedním z jeho nejoblíbenějších jídel. Vzpomíná, jak mu ji kdysi vařívala maminka. 

Lenka Majerová, Pardubice

Ingredience

  • Hlavní suroviny
  • 400g zelený nebo žlutý hrach
  • 200g cibule
  • 40g vepřové sádlo
  • 25g hladká mouka
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky majoránka
  • trocha sůl
  • špetka pepř
  • 4 nohy klobása
  • 4 vejce

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. Hrách přebereme, vsypeme do hrnce, zalijeme vodou a necháme namočený přes noc. Druhý den hrách osolíme a uvaříme doměkka (trvá to asi 2 hodiny). Můžeme však použít i loupaný hrách, který není zapotřebí namáčet a je i výrazně rychleji uvařený. 

  2. Uvařený hrách částečně scedíme, v hrnci necháme asi 2 cm vysokou hladinu vody. Potom hrách rozmixujeme ponorným mixérem na kaši. 

  3. Cibuli nakrájíme na kostičky a na sádle ji orestujeme dozlatova. Asi polovinu dáme stranou na přelití hotové kaše a do druhé části přisypeme hladkou mouku a na středním stupni připravíme jíšku. Přidáme k hrachové kaši, povaříme asi 10 minut a dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Při servírování přelijeme cibulkou. 

  4. Na klobásách nakrojíme ostrým nožem mřížku a opečeme je na rozehřáté pánvi dokřupava. Uchováme je v teple a na téže pánvi připravíme sázené vejce. Vyklepneme na pánev, okořeníme solí a pepřem a na mírném ohni pečeme asi 4 minuty tak, aby žloutek zůstal polosyrový.

Pošli recept! 1/2012 (6.12.2011)

Tisknout