Pirohy
Fotogalerie:

Pirohy

Světlana Kravchenko

Ostrava-Dubina
Trochu pracnější, ale moc dobré.
Světlana Kravchenko, Ostrava-Dubina

Ingredience

  • 500 ml mléko
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžička cukr krupice
  • dle chuti sůl
  • 1 kg mouka hladká
  • 500 g brambory
  • 500 g zelí kysané
  • 2 cibule
  • špetka pepř
  • olej dle potřeby

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

55 Kč

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka roz-drobíme kostku droždí‚ přidáme cukr a trochu soli. Necháme vzejít kvásek. Potom jej přilijeme k mouce a vypracujeme hladké těsto‚ které necháme v teple vykynout.
  2. Z brambor uvaříme bramborovou kaši tak, jak jsme zvyklí.
  3. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji dozlatova‚ pak přidáme okapané a nakrájené zelí. Krátce podusíme‚ opepříme‚ podle potřeby také osolíme.
  4. Z vykynutého těsta děláme na pomoučeném vále placky‚ na které potom rozložíme zelí a brambory. Placky zabalíme a utvoříme pirohy.
  5. Osmažíme je na rozpáleném oleji z obou stran do­zlatova. Z pirohů necháme okapat tuk na papírovém ubrousku a teprve pak je podá­váme.

    TIP: Do pirohů můžeš použít i jiné druhy náplní – např. masovou, vaječnou či povidlovou.

Pošli recept! 8/2011 (4.7.2011)


Zpět na článek: Pirohy
Tisknout