Ráda je připravuji rodině jako studenou večeři nebo pochoutku pro návštěvy. Jsou mnohem chutnější než kupované.
Jana Vaculová, Frýdlant nad Ostravicí
Ingredience
- 1 kapie
- 2 vejce
- 5 okurky sterilované
- hrst petrželka
- 20 plátků šunka
- 250 g salát vlašský
- Aspik
- 2 kuličky nové koření
- 2 kuličky pepř celý
- 1 bobkový list
- 1 a 1/2 lžičky cukr krystal
- 1 a 1/2 lžičky sůl
- 1 cibule
- 50 ml ocet
- 475 ml voda
- 50 g želatina
Doba přípravy
Počet porcí
10
Orientační cena
100 Kč
Postup přípravy
-
Nejprve si připravíme aspik. Asi půl hodiny předem namočíme želatinu do trochy vody a necháme ji nabobtnat.
-
Do kastrůlku dáme vodu, ocet, sůl, cukr, koření a cibuli a vše povaříme. Zchladíme asi na 60 °C a přidáme nabobtnalou želatinu. Vzniklý aspik můžeme použít hned nebo uchovat v ledničce a pro použití poté rozpustit ve vodní lázni.
-
Do každé misky vložíme proužek kapie, kolečko natvrdo uvařeného vejce, ozdobně nakrájenou okurku, případně petrželku. Na to položíme ruličky šunky naplněné vlašským salátem. Vše zalijeme aspikem a po vychlazení necháme ztuhnout v ledničce.
-
Vyklopíme a podáváme s bílým nebo tmavým pečivem.