Peču je vždycky na Zelený čtvrtek.
Ivana Bartušková, Luka nad Jihlavou
Ingredience
- 250 ml mléko
- 500 g mouka polohrubá
- 30 g droždí
- 100 g máslo
- 70 g cukr pískový
- 2 žloutek
- špetka sůl
- hrst ořechy sekané
- 1 vejce
- 2 lžíce med
Doba přípravy
Počet porcí
8
Orientační cena
60 Kč
Postup přípravy
-
Z droždí, části mléka, lžičky cukru a lžičky mouky zaděláme kvásek, necháme ho vzejít. Utřeme máslo s cukrem a žloutky do pěny. Přidáme sůl, mouku, vzešlý kvásek, ořechy, zbylé mléko a zaděláme těsto. Necháme je aspoň 30 minut kynout.
-
Z vykynutého těsta vytvoříme spirály. Potřeme je rozšlehaným vejcem a necháme ještě chvíli na plechu kynout. Pečeme v dobře vyhřáté troubě. Hotové jidášky potíráme medem.