„Vohrnouše“
Fotogalerie:

„Vohrnouše“

Monika Turnovská

Krajové pečivo z oblasti Berounska. Název je od zahrnutého okraje.
Monika Turnovská,
Praha

Ingredience

  • Těsto:
  • 300 g mouka hladká
  • 300 g mouka polohrubá
  • 60 g cukr krupice
  • 100 g máslo
  • 250 ml mléko
  • 30 g droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžička sůl
  • 2 žloutek
  • 150 g na omaštění máslo
  • dle potřeby tuk na vymazání formy
  • Náplň:
  • 120 g mák
  • 30 g cukr moučkový
  • 300 g švestky

Doba přípravy

Počet porcí

20

Orientační cena

70 Kč

Postup přípravy

  1. Připravíme kvásek (v polovině teplého mléka rozpustíme droždí se 2 lžícemi mouky a lžící cukru), necháme vykynout na teplém místě.
  2. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme vzešlý kvásek, zbylý cukr, žloutky, vejce a rozpuštěné máslo. Promícháme a postupně přidáváme zbylé vlažné mléko, až se vytvoří hladké vláčné těsto. 
  3. Přikryté utěrkou je necháme kynout asi 35 minut.
    Vykynuté těsto na vále opatrně rozválíme a nakrájíme na obdélníky a do každého vložíme vypeckované, na kousky nakrájené švestky a posypeme je sladkým mákem. Hrany těsta zformujeme okolo náplně.
  4. Do dobře vymazaného pekáče vkládáme jednotlivé kousky, jejichž boky potíráme tukem, aby se neslepily. Zbylým tukem potřeme okraje jednotlivých kousků a pokapeme i makovou náplň. 
  5. Necháme ještě chvíli nakynout a pečeme v předehřáté troubě vyhřáté na 180 °C. Hotové „vohrnouše“ posypeme moučkovým cukrem.

Pošli recept! 11/2010 (8.10.2010)


Zpět na článek: „Vohrnouše“
Tisknout