Tato zdravá a levná pochoutka se dá jíst buď jako samostatné jídlo, nebo jako příloha.
Jan Dokoupil, Hradec Králové
Ingredience
- 1 balení špenát mražený
- 3 stroužky česnek
- dle chuti pepř
- dle chuti sůl
- 4 vejce
- 6 lžic smetana na vaření
- 6 lžic mouka hrubá
- 100 g sýr eidam
- dle potřeby tuk na vymazání formy
- na ozdobu paprika
Doba přípravy
Počet porcí
4
Orientační cena
80 Kč
Postup přípravy
-
Rozmrazený špenát podusíme společně s utřeným česnekem asi 5 minut. Ochutíme solí a pepřem.
-
Přidáme rozmíchané žloutky se smetanou, po lžících hrubou mouku a nahrubo nastrouhaný tvrdý sýr. Nakonec lehce přimícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
-
Zapékací mísu vymažeme olejem, vysypeme hrubou moukou a nalijeme do ní hustší špenátovou směs, kterou pomocí stěrky rovnoměrně rozprostřeme.
-
Nákyp pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 45 minut. Podávat ho můžeme teplý i studený.TIP: Výraznější chuti dosáhneme, pokud místo tvrdého sýra přidáme nivu.
Také můžeme smetanu na vaření nahradit zakysanou smetanou.