Zapékané brambory
Fotogalerie:

Zapékané brambory

Vavříkovi

Nový Bor
Mají příjemnou smetanovou chuť a dokonale zasytí celou rodinu.
Vavříkovi,Nový Bor

Ingredience

  • 1 kg brambory vařené
  • 300 g salám šunkový
  • 3 vejce vařená
  • 150 g sýr strouhaný
  • 1 cibule
  • 250 ml šlehačka
  • trocha kmín
  • špetka sůl
  • špetka pepř
  • 2 lžíce petržel nať
  • na vymazání máslo
  • pár hoblinek máslo

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

90 Kč

Postup přípravy

  1. Brambory nakrájíme na asi 0,5 cm silné plátky a narovnáme je do pekáčku předem vymazaného máslem. Osolíme, posypeme drceným kmínem. Potom ještě zasypeme sekanou cibulí a nasekanou petrželí.
  2. Na tuto vrstvu narovnáme šunkový salám a na plátky nakrájené vejce. Opepříme a posypeme polovinou strouhaného sýra. Tento postup opakujeme tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechny suroviny.
  3. Horní vrstvu budou tvořit poskládané brambory (osolené a okmínované). Nahoru dáme několik kousíčků másla a přelejeme 3/4 šlehačky.
  4. Pečeme v předehřáté troubě při 180–200 °C asi 50 minut. Zhruba 15 minut před dopečením brambory zalijeme zbytkem šlehačky a posypeme strouhaným sýrem. Dopékáme, dokud nezezlátnou.

Pošli recept! 1/2010 (9.12.2009)


Zpět na článek: Zapékané brambory
Tisknout